Een heldere, waardengedreven strategie
Strategiekaart geeft richting
Een nieuwe strategieperiode staat voor de boeg. Je wilt meer maatschappelijke waarde leveren. Er zijn veel onzekerheden over de toekomst en de medewerkers willen duidelijkheid over de koers die de organisatie kiest. Met de strategiekaart maak je aan iedereen in de organisatie duidelijk waar je voor gaat en hoe je meer impact kunnen behalen. Het zorgt dat er prioriteiten worden gesteld, waardoor er tijd en ruimte vrijkomt om zaken echt te implementeren.
Visie: Eindelijk een duidelijke strategie
Kennissessie: Maak je eigen Strategy Map
Duurzamen missie en visie? Lees de blog van Nienke
Het probleem
Hoe wij het aanpakken

Start met Why

De kern van de verandering

Visualiseer de strategie
Onze visie: Strategie past op A3
De strategiekaart
De strategiekaart (ook wel Strategy Map genoemd)) is een gevisualiseerde strategische route. In plaats van een lang en wollig beleidsdocument kan een goede strategiekaart in één oogopslag de strategische focus van de organisatie tonen. Want in een strategy map komen meerdere dingen samen: de ambitie van de organisatie, de doelstellingen met betrekking tot klanten, processen, cultuur, informatievoorziening en medewerkers. Deze worden visueel verbonden en in één samenhangend verhaal getoond.
De Strategy Map biedt daarbij vooral houvast om alle relevante onderdelen van strategie te benoemen. Het geeft het management team een kader om integraal te sturen op diverse doelstellingen in onderlinge samenhang. De Strategy Map helpt om alle medewerkers van de organisatie duidelijk te maken waar de organisatie voor staat en waar deze naar toe gaat!
Eindelijk een duidelijke strategie!

Voordelen van de strategiekaart

Wil je medewerkers ook een duidelijk verhaal bieden?
Neem contact met ons op over een goed en inspirerend verhaal!
Met een goede strategiekaart bereik je de volgende voordelen:
- Je organisatiestrategie is gevisualiseerd op 1 A3-tje
- De doelen zijn consistent met elkaar
- Ze versterken de maatschappelijke impact
- Alle medewerkers kennen de missie, visie en ambitie
- Ze begrijpen hoe zij kunnen bijdragen aan het succes
- Bij elke doelstelling past een heldere KPI
- Managers vertellen allemaal hetzelfde verhaal
- Projecten zijn verbonden aan de strategiekaart
- De strategiekaart is de basis voor goede control
In drie tot vier workshops van een halve dag heb je al een strategy map voor je eigen organisatie..
Breng je strategie tot leven
Sta je aan de vooravond van een nieuw strategietraject? Of wil je juist dat medewerkers meer betrokken zijn bij de huidige strategie? Een goede strategische dialoog is lastiger dan je denkt! Lees hoe je concreet aan de slag kunt om je strategie tot leven te brengen.

Voorbeeld van een Strategy Map
Blijf Groep is een welzijnsorganisatie die helpt om huiselijk geweld te stoppen. Ze zijn actief in Noord Holland en Flevoland en geloven dat iedereen recht heeft op een veilige thuissituatie. Hun Strategy Map is meer het uitdragen van hun visie en waarden met lef. Hun doelgroep bestaat enerzijds uit mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en anderzijds met beleidsmakers van de gemeente of stadsdelen. Het gaat om heftige zaken, dus past een meer speelse tekening. Deze ‘praatplaat’ sluit naadloos aan bij ‘hun verhaal van veertig jaar expertise’.
Deze praatplaat is de visuele vertaling van de strategiekaart. De ‘interne’ strategiekaart is voor het management en medewerkers. Deze is ook voor alle externe partners en clienten
Case: een strategiekaart voor Alliade

Strategie en scenario’s
Strategie is het maken en implementeren van keuzes op basis van een bepaalde verwachting over en vertrouwen in de toekomst. Als verantwoordelijke voor een organisatie wil je gefundeerde keuzes maken, gebaseerd op reële veronderstellingen over ontwikkelingen of trends. Zeker in deze tijden zijn er veel onzekerheden. Dan wordt het maken van toekomstscenario’s nog belangrijker. Wij gebruiken het SEPTED model en scenario denken om een strategische verkenning te doen van diverse externe factoren. Daarbij kijken zowel de impact van de externe factor op de strategische ambitie als naar de onzekerheid van deze factoren. Zo zijn de strategische scenario’s een ‘onderlegger’ voor de strategiekaart. Want je wilt natuurlijk een check op haalbaarheid en robuustheid. Kijk hier voor meer informatie over scenario analyse en scenarioplanning.

Webinar Scenariodenken
Leer een concreet 10-stappenplan in ons webinar over strategie en scenario’s
Strategiekaart als navigator

Waar zijn we actief?

Zorg & Welzijn
Eigen regie bij cliënten en medewerkers versterken. Samenwerking en innovatie stimuleren om tot betere zorg te komen.

Gemeenten & Provincies
Duidelijke service aan burgers. Zinvolle investering in lokale projecten. Samenwerking met partners in de regio.

Toezicht & Onderzoek
Verbeteren van gewenst maatschappelijk gedrag. Transparante besteding van middelen. Innovaties die er toe doen.
Kennis en ervaringen delen met elkaar? Schrijf je in voor onze masterclass over strategie!

Andere diensten
De strategiekaart is een effectief instrument, maar er is meer nodig om medewerkers in beweging te krijgen. Lees meer over andere oplossingen om je strategie tot leven te brengen.
Start met Why
Management Games
Even sparren?
Wilt u even sparren over uw strategie? Dat kan tijdens een kopje koffie of via een virtueel gesprek. Wij luisteren graag naar uw vraagstuk. Neem vrijblijvend contact op met Merlijn Gillissen.
