Strategische flexibiliteit door duidelijke routekaart

Gezamelijke strategievorming bij Zorggroep Alliade

Alliade is één van de grotere zorgaanbieders van Nederland. Het biedt zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen. Dat varieert van ouderenzorg, thuiszorg tot het begeleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Om verschillende doelgroepen te helpen, werkt Alliade met acht ‘dochters’, zoals Talant, Meriant en Zorgkompas. Hun focus ligt vooral op Noord-Nederland, maar de thuiszorg van Alliade is landelijk actief.

Gezamenlijke strategische focus

De wereld om ons heen staat niet stil. Snel kunnen inspelen op onzekerheden in financierbaarheid van de zorg en de wetswijzigingen is voor Alliade cruciaal om continuïteit te kunnen bieden aan haar cliënten en haar medewerkers. De Raad van Bestuur van Alliade wil een gezamenlijke strategie voor de hele groep voeren, zonder de gesegmenteerde marktbenadering van de dochters geweld aan te doen. Maar hoe zorg je dat alle dochters naar dezelfde stip op de horizon toewerken, terwijl zij wel hun eigen pad uitstippelen binnen de kaders van de groep?

Strategiekaart doorvertalen

Decido hielp Alliade met een aanpak die algemene kaders biedt voor zowel het concern als geheel als voor elke stichting, terwijl het gelijkertijd ruimte biedt voor vrijheid voor eigen implementatie binnen een stichting. We begonnen door samen de overkoepelende strategie in een heldere strategiekaart te verwoorden. Iedere dochter kon o.b.v. deze strategiekaart een doorvertaling maken naar implementatie in haar eigen onderdeel. Met concrete doelstellingen en doelwaarden voor een meetbaar resultaat.

Doorvertaalde strategiekaart

Binnen enkele weken is de strategiekaart voor Alliade als geheel opgesteld. De dochters hebben daarna gedurende de zomer specifieke strategische doelstellingen geformuleerd, die gezamenlijk optellen tot de realisatie van de overkoepelende strategie. De bedrijfsplannen zijn veel korter geworden en meer concreet. De managementrapportages sluiten veel beter aan en de Raad van Bestuur heeft meer grip in deze veranderende tijden en kan sneller bijsturen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp en over de diensten van Decido die hier bij horen, neem dan contact op met Merlijn.

eBook: Eindelijk een duidelijke strategie!

eBook: Eindelijk een duidelijke strategie

Download het eBookx