Zelforganisatie zo gek nog niet in tijden van arbeidsmarktkrapte
Hoe zelforganisatie kan bijdragen aan het binden en boeien van medewerkers
Wij geven onze visie op zelforganisatie, delen onze ervaringen en richten ons op de vraag hoe zelforganisatie ingezet kan worden voor het boeien en binden van medewerkers
De vijf pijlers van zelforganisatie in het licht van binden en boeien. Welke pijler wil jij verdiepen in deze sessie?
Meer informatie over deze sessie
Wanneer: 16 juni 2023
Tijd: 9:30 – 12:00 uur
Waar: Online
Ja, ik schrijf me graag in en doe mee op 16 juni 2023
Zelforganisatie zo gek nog niet in tijden van arbeidsmarktkrapte
Verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie, eigenaarschap in teams en de cliënt centraal stellen. Daar draait het om bij zelforganisatie. En daarin zitten precies de ingrediënten die helpen om medewerkers te binden aan je organisatie en te blijven boeien voor hun vak. Want met alleen een bonus of meer salaris red je het niet als werkgever. Medewerkers willen met hun vak en met de cliënt bezig zijn en daarvoor voldoende eigen regelruimte hebben binnen afgebakende kaders, zodat ze niet verzuipen in allerlei randvoorwaardelijke zaken.
In deze sessie gaan we in op de vijf pijlers van zelforganisatie vanuit het perspectief van binden en boeien van medewerkers. En delen we ervaringen, successen en knelpunten met de deelnemers. Dat doen we op interactieve wijze, waarbij deelnemers zelf bepalen welke onderwerpen meer in detail worden besproken.
De 5 pijlers waar we dieper op ingaan zijn:
- Eerst richting, dan beweging
- Een integrale aanpak is noodzakelijk
- Beweging gebeurt in teams
- De impact van en op leiderschap
- Hoe om te gaan met (bestaande) kaders
Deze sessie is bedoeld voor managers, teamleiders en beleidsmedewerkers in de zorg, sociaal domein en gemeenten.
Wilt u ook zelfstandige en professionele teams?
Lees hier meer over onze visieZelforganisatie en de rol van ondersteunende diensten
Een van de meest ingewikkelde vraagstukken bij zelforganisatie is de rol en verantwoordelijkheden van de ondersteunende diensten. Wie doet precies wat als het bijvoorbeeld gaat om functioneren in het team, vacatures invullen en ziekteverzuim? En is dat afhankelijk van de zelfstandigheid van het team of van de kwaliteiten en voorkeuren? En hoe gaan ondersteunende diensten om met deze verschillen?
In de kennissessie “Zelforganisatie vanuit de bedoeling” komen dergelijke vragen aan de orde. Ook de vraag of er één beste manier is om zelforganisatie in de voeren. En wat heeft organisatiecultuur hier mee te maken? Het zijn vraagstukken uit de praktijk die maken dat het niet een ABC-tje is om zelfsturing in te voeren óf op een bepaald niveau te houden.
Kortom, in de kennissessie staan praktijksituaties centraal en is het delen van kennis er ervaring belangrijk. Kun je niet, maar wil je wel betrokken zijn, dat kan natuurlijk ook. Door je vragen te stellen via mail of door even contact te hebben. Wil je de uitkomsten ontvangen. Ook dat kan. Geef even een belletje aan Peter of Olga.