Zelforganisatie: is het voorbij
of is het de hype voorbij?
De hype van zelfsturing is voorbij: leer nu van gemaakte fouten en hoe het wel moet!
Wij geven onze visie op zelforganisatie en delen onze ervaringen vanuit o.a. WOL trajecten
Kies zelf waarin je wenst te verdiepen tijdens de sessie: de meeste stemmen gelden!
Meer informatie over deze sessie
Wanneer: 20 mei 2022
Tijd: 9:30 – 12:00 uur
Waar: Online
Ja, ik schrijf me graag in en doe mee op 20 mei 2022
Zelforganisatie: is het voorbij of zijn we de hype voorbij?
Verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie? Eigenaarschap in teams? Het lijkt prachtig en het was de afgelopen jaren dé hype. Maar zelfsturing of zelforganisatie gaat lang niet altijd goed. Sterker nog: het ging meestal jammerlijk fout. Veel organisaties keren terug naar directe sturing. Maar is dat wel wenselijk? Is zelforganisatie nu echt voorbij of zijn we juist voorbij de hype?
In deze sessie gaan we in op de 5 pijlers van zelforganisatie en delen we ervaringen, successen en knelpunten met de deelnemers. Dat doen we op interactieve wijze, waarbij deelnemers zelf bepalen welke onderwerpen meer in detail worden besproken.
De 5 pijlers waar we dieper op ingaan zijn:
- Eerst richting, dan beweging
- Een integrale aanpak is noodzakelijk
- Beweging gebeurt in teams
- De impact van en op leiderschap
- Hoe om te gaan met (bestaande) kaders
Deze sessie is bedoeld voor managers, teamleiders en beleidsmedewerkers in de zorg, onderwijs en gemeenten. Deelnemers werken met of zijn bezig met ontwikkeling van teams naar een volgend niveau van volwassenheid en eigenaarschap.
Wilt u ook zelfstandige en professionele teams?
Lees hier meer over onze visieZelforganisatie en de rol van ondersteunende diensten
Een van de meest ingewikkelde vraagstukken bij zelforganisatie is de rol en verantwoordelijkheden van de ondersteunende diensten. Wie doet precies wat als het bijvoorbeeld gaat om functioneren in het team, vacatures invullen en ziekteverzuim? En is dat afhankelijk van de zelfstandigheid van het team of van de kwaliteiten en voorkeuren? En hoe gaan ondersteunende diensten om met deze verschillen?
In de kennissessie “Zelforganisatie vanuit de bedoeling” komen dergelijke vragen aan de orde. Ook de vraag of er één beste manier is om zelforganisatie in de voeren. En wat heeft organisatiecultuur hier mee te maken? Het zijn vraagstukken uit de praktijk die maken dat het niet een ABC-tje is om zelfsturing in te voeren óf op een bepaald niveau te houden.
Kortom, in de kennissessie staan praktijksituaties centraal en is het delen van kennis er ervaring belangrijk. Kun je niet, maar wil je wel betrokken zijn, dat kan natuurlijk ook. Door je vragen te stellen via mail of door even contact te hebben. Wil je de uitkomsten ontvangen. Ook dat kan. Geef even een belletje aan Peter of Olga.