‘Want zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk!’ galmt het door de woonkamer van een vriendin van mij. Ik zie haar zoontje vol bewondering naar een piepklein, zwart kuikentje kijken met op zijn kop een halve eierdop. Het is Calimero en wat is hij mooi geworden. Meerdere animatie specialisten hebben aan hem gewerkt de afgelopen jaren. Calimero anno nu ziet er veel beter uit dan vroeger.
Tegelijkertijd doet Calimero mij denken aan kleinere bedrijven binnen een strategische alliantie. Tijdens de start van een alliantievorming spreken kleinere bedrijven vaak over grotere spelers. Ze voelen zich dan ongelijkwaardig. Het welbekende Calimero-effect. Partijen hebben het gevoel dat ze vanwege hun geringe omvang ten opzichte van een andere partij structureel tekortgedaan of niet serieus genomen worden.
Dit is precies iets dat zich altijd tijdens de start van een alliantie afspeelt. Ik ontmoet dan veel kleine organisaties die het gevoel hebben van ongelijkwaardigheid. Ze zijn bang voor de grote reuzen waarmee zij een alliantie proberen te vormen. Ze zijn dan bang dat ze niet dezelfde bijdrage kunnen leveren of dat ze door de grote ‘strategen’ niet serieus genomen worden. Waardoor zij denken dat ze niets te zeggen hebben, ze geen gelijkwaardige inbreng hebben, of zelfs overgenomen kunnen worden. Dat is jammer, want ook grote partijen hebben de kleine heel hard nodig.
Waarom ik van Calimero houd
De Calimero’s in een strategische alliantie gaan mij altijd aan het hart. Ik weet wel waarom ik altijd veel bewondering en oog heb voor de Calimero’s. Het Calimero-effect speelt in op mijn diep gewortelde overtuiging dat iedereen gelijkwaardig is. Of je nu groot, dik, dun, strategisch, actiegericht, anders, hetzelfde, sterk of klein bent. Ieder mens en iedere organisatie draagt bij aan het grotere geheel. En de kleintjes hebben in mijn ervaring vaak een heel frisse en verrassende inbreng in een alliantie. Zij zijn in de regel beter in staat om out-of-the-box te denken, waarschijnlijk omdat ze altijd al flexibeler en adaptiever moesten zijn.
Gelijkwaardigheid, de succesfactor
In mijn beleving moet je bij een alliantie scherp oog houden voor gelijkwaardigheid, anders komt de samenwerking op losse schroeven te staan of komt de samenwerking eenvoudigweg niet van de grond. Gelijkwaardigheid is m.i. een belangrijke succesfactor bij alliantievorming. In iedere stap van het proces kun je hieraan werken. Wij doen dit als procesbegeleiders bijvoorbeeld bij de start door voor te stellen dat alle besluiten door de partijen in consensus worden genomen en dat iedere partij, hoe groot of klein ook, een even grote stem heeft. Ook zorgen we zoveel mogelijk voor een gelijkwaardige inbreng in gesprekken. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen wordt gehoord en meetelt. Niet alleen de Calimero’s, maar ook de grote reuzen.
Wilt u meer weten over gelijkwaardigheid als succesfactor bij alliantievorming, lees dan ons eBook