Betrokken medewerkers met een goed moreel kompas

De waarde van management games

Implementeren van strategie in organisaties gaat vaak hand in hand met het realiseren van een gedragsverandering. Maar gedrag is moeilijk te veranderen. Leren door te ervaren is een effectieve methode. “Je gaat het pas zien als je het doorhebt,” is niet voor niets een veel geciteerde uitspraak van Johan Cruijff. Daarom is het belangrijk om medewerkers de gewenste veranderingen in een veilige omgeving te laten oefenen, te laten ervaren en doorleven wat de verandering specifiek betekent voor hen. Management games laten managers en medewerkers op effectieve wijze de gewenste verandering in een spelomgeving ervaren. Het is ook een succesvolle methode om nieuwe medewerkers te onboarden.

Het probleem

Je komt als medewerker nieuw binnen bij een organisatie en start met werken. De werkdruk is hoog, de klanten zijn steeds kritischer. Voordat je het weet, ben je ondergedompeld in de waan van de dag. Al snel heb je het gedrag van je collega’s gekopieerd en doe je onbewust mee aan de cultuur. Vaak is er wel een strategie ergens op papier die je er op kunt naslaan om te lezen wat de bedoeling (ooit) was. Maar hoeveel tijd en aandacht is er écht voor het begrijpen, doorleven en leren van dilemma’s rondom de zorg of bij dienstverlening aan burgers? Wanneer discussiëren we met elkaar over onze waarden en onze strategie en de moeilijke keuzes die we in de dagelijkse praktijk moeten maken? Management Games en dilemma-games zijn middelen om het bewustzijn en moreel kompas van medewerkers te verhogen en zo betere keuzes te maken. Medewerkers die werken vanuit waarden en missie zijn meer betrokken bij hun werk. Ze voelen meer eigenaarschap en zijn loyaler.

Hoe wij het aanpakken

Missie En Visie

Duidelijk kompas

Management games zijn niet waardenvrij: ze gaan over de waarden welk gedrag gewenst is. Samen stellen we een duidelijk kompas op.
ManagementGames 3

Praktijkgerichte dilemma's

Strategie en waarden worden goed zichtbaar bij lastige dilemma’s. Samen verzamelen we praktische dilemma’s op basis van verhalen van medewerkers en managers.
Contact878686

Humor en dialoog

Gaming is fun. Het draagt bij aan het voeren van de wezenlijke dialoog, zonder dat het te zwaar wordt. Medewerkers gaan positief aan de slag.

Onze visie: doorleven door te doen

Om strategie zo effectief mogelijk te kunnen uitvoeren, zouden mensen in organisaties de waarden en de strategie zoveel mogelijk moeten doorleven, om écht te begrijpen wat het specifiek voor hun gedrag betekent. We onthouden maximaal 20% van wat we horen, lezen of zien. Door te discussiëren, door te doen (oefenen), en door anderen te leren welke verandering we door willen maken, vergroten we dit effect aanzienlijk – tot wel 90%.

Wij geloven dat mensen ontdekken wat waarden voor hen inhouden, als ze geconfronteerd worden met dilemma’s. Dan komt het gedrag expliciet naar boven. Dan leren ze keuzes maken op basis van waarden en doelen. Strategie-implementatie kan alléén lukken als medewerkers begrijpen waar je naar streeft en welke waarden de organisatie daarbij hanteert. Dat er een gezamenlijk streven én handelen is, waarover in dialoog steeds kan worden besproken of ieders bijdrage nog in lijn is met wat we bedoelen. Het doorleven van waarden en strategie met management games is een bewezen effectieve methode om echt gedragsverandering te realiseren.

Dilemma’s staan centraal

Met strategie- en management games oefen je de doorvertaling van waarden en doelen naar de specifieke beïnvloedingssfeer van de medewerkers. Door voorbeelden en relevante situaties voor te leggen, start je een denkproces bij je mensen en creëer je discussie over gedrag dat past bij de gezette kaders.
Wij werken vaak met dilemma’s, waar de medewerkers hun reactie op dienen te kiezen. Door te discussiëren over gewenst gedrag in de praktijk, verkennen mensen wat er nu exact bedoeld wordt met de strategische richting. En bedenken zij zelf wat dit voor hen, en de acties in hun werk, betekent. Zo leren ze dat er geen ‘kant-en-klare oplossing’ is, maar ontwikkelen ze een moreel kompas waarmee ze lastige situaties in de praktijk aan kunnen. Vanuit een ‘spelvorm’ wordt de discussie makkelijker en veiliger. De vorm van het spel is ondergeschikt. Van digitale games met compleet geautomatiseerde scoreborden, tot quiz-kaartjes die de discussie begeleiden op een medewerkersbijeenkomst of onboardingsessie.
Management Games Decido

Bouw dilemma’s in 5 stappen

Maak kennis met de kracht van gaming

Achmea onboardingsdag laat kernwaarden doorleven

Hoe zorgt Achmea met haar corporate identiteit voor gewenst gedrag, in lijn met de strategische doelen? En hoe zorgt ze dat medewerkers doorleven wat deze identiteit concreet betekent voor hun gedrag?

Voordelen van management games

Met strategie- en management games bereik je de volgende voordelen:

 • 1. Alle medewerkers doorleven de waarden en kaders
 • 2. Vertaling naar concreet gewenst gedrag
 • 3. Oefenen in een veilige context
 • 4. Gedrag concreet gekoppeld aan dagelijkse praktijk
 • 5. Ruimte voor eigen ideeën van medewerkers
 • 6. Medewerkers begrijpen wat hun bijdrage is
 • 7. Klaar om het strijdperk te betreden
 • 8. Medewerkers hebben moreel kompas om juiste keuzes te maken
 • Een strategie- of management game kan al binnen enkele weken opgeleverd worden. Op basis van je eigen input m.b.t. kernwaarden en strategische uitgangspunten, en concrete situaties op de werkvloer werkt Decido het complete, door jou te controleren dan wel testen, strategie- of management game uit.

  Blog: Zeggen waar je voor staat

  Hoe zorg je nu als organisatie dat je identiteit, je waarden, je overtuigingen ook echt indalen in de haarvaten van de organisatie? Lees het artikel over: zeggen waar je voor staat en staan voor wat je zegt!

  Ervaar het zelf

  Decido geeft regelmatig trainingen over het onderwerp strategie implementatie en strategie- en management gaming, bijvoorbeeld i.s.m. NBA Opleidingen. Je krijgt in deze trainingen handvatten en methodieken voor strategie implementatie. We geven voorbeelden van strategie- en management games, zodat je zelf kunt ontdekken hoe leuk en effectief deze werkvorm is.

  Ook staan we stil bij andere effectieve manieren om je strategie uit te rollen in de organisatie. Informeer ook naar onze in company trainingsmogelijkheden. We maken de training graag zo relevant mogelijk voor jouw organisatie. Ook als je bepaald gedrag in de teams wilt trainen, is gaming een uitstekend middel. Denk aan klantgerichtheid, service of projectsamenwerking. 

  managementgames Decido

  Inhouse Training Gamification

  Vraag hier je eigen inhouse training aan

  Gaming in relatie tot strategie

  Gaming wordt toegepast om strategische keuzes te maken. Lees meer over een duidelijke strategie

  Waar zijn we actief?

  Zorg Blurry Small

  Zorg & Welzijn

  Eigen regie bij cliënten en medewerkers versterken. Samenwerking en innovatie stimuleren om tot betere zorg te komen.

  gemeenten

  Gemeenten & Provincies

  Duidelijke service aan burgers. Zinvolle investering in lokale projecten. Samenwerking met partners in de regio.

  Andere Sector Blurry Small

  Toezicht & Onderzoek

  Verbeteren van gewenst maatschappelijk gedrag. Transparante besteding van middelen. Innovaties die er toe doen.

  Gaming is een mooie manier om teams in beweging te krijgen en samenwerking te oefenen of te simuleren

  Andere diensten

  Er zijn vele manieren om gamification in te zetten in uw organisatie. Altijd als middel, nooit als doel. Het moet dus passen bij de verander-fase waarin u zich bevindt.

  Masterclass Strategy Map1 600x500 Blur

  De juiste richting kiezen

  Gaming kan helpen om dagelijkse keuzes te maken in het licht van de strategie. Maar dan moet die wel eerst duidelijk zijn. Vanuit welke kernwaarden en beleidskaders wil je dat medewerkers handelen? Wij begeleiden u met het opstellen van duidelijke beleidskaders. 

  Masterclass Strategy Map1 600x500 Blur1

  Teams in beweging krijgen

  Gedrag is moeilijk bij te sturen. Met gamification kan je teamdynamiek boven tafel krijgen en bespreekbaar maken. Hoe je beter kunt samenwerken binnen een team bijvoorbeeld. Maar er zijn ook andere interventies mogelijk. Wij helpen teams te veranderen en te bewegen.

  Meer weten?

  Wilt u weten welke ervaringen wij hebben bij het ontwikkelen van management games? Dat kan tijdens een kopje koffie of via een virtueel gesprek. Wij luisteren ook graag naar uw vraagstuk. Neem vrijblijvend contact op met Merlijn Gillissen.

  Oscar Timmers Bedrijfsfotografie 22042016 DSC0172 High Res 1